Värmestol

Heat Seat Bild

En kylfläns är en term för en komponent eller enhet som överför värme som genereras i ett fast material till ett flytande medium, såsom luft eller en vätska. Exempel på kylflänsar är värmeväxlarna som används i kyl- och luftnätningssystem och kylaren (även en värmeväxlare) i en bil. Kylflänsar hjälper också till att kyla elektroniska och optoelektroniska enheter, såsom högeffektslasrar och ljusdioder (LED).

En kylfläns är fysiskt utformad för att öka ytan i kontakt med kylvätskan som omger den, till exempel luften. Tillvägagångssätt för lufthastighet, materialval, fin (eller annat utsprång) design och ytbehandling är några av konstruktionsfaktorerna som påverkar värmebeständigheten, dvs termisk prestanda, för en kylfläns. En teknisk tillämpning av kylflänsar är vid termisk hantering av elektronik, ofta datorcentralbearbetningsenhet (CPU) eller grafikprocessorer. För dessa påverkar kylflänsfästningsmetoder och termiska gränssnittsmaterial också den eventuella korsningen eller formstemperaturen hos processorn (erna). Termiskt vidhäftningsmedel (även känd som termiskt fett) läggs till basen i kylflänsen för att hjälpa dess termiska prestanda. Teoretiska, experimentella och numeriska metoder kan användas för att bestämma en kylfläns termiska prestanda.

De flesta kylflänsen har också fenor, som är tunna metallskivor som är anslutna till kylflänsen. Dessa ytterligare metallbitar sprider värmen ytterligare genom att sprida den över ett mycket större område. Ofta används en fläkt för att kyla luften som omger kylflänsen, vilket förhindrar att kylflänsen blir för varm. Denna konfiguration kallas en kylfläns och fläkt eller HSF-kombination. Medan kylflänsar används i nästan alla dator-CPU: er, har de också blivit vanliga i videokortprocessorer eller GPU: er.

Kombinationen av kylfläns och fläkt (HSF) kallas en aktiv kylfläns, medan kylfläns utan fläkt är en passiv kylfläns. Förutom HSF används ibland en kylflänsförening. Detta är en beläggning mellan enheten och kylflänsen för att förbättra värmeledningen.